facebook wide icon 1053a840 1471024668 Montenegro 1471024675 United Kingdom
 Pelinovo Cruising - Krstarenje Skadarskim jezerom 

Manastir Kom sa crkvom Uspenja Presvete Bogorodice nalazi se u severozapadnom delu Skadarskog jezera, u blizini Žabljaka Crnojevića, na ogranku Odrinske gore koji se u vodoplavnom periodu pretvara u ostrvo, dok se za jako sušnog leta do manastira može doći i puteljcima kroz močvaru.

Skadarsko jezero je najveće jezero na Balkanu. Dugačko je 44 km i široko 14 km. Od ukupne površine jezera 391 kvadratnih kilometara, 2/3 pripada Crnoj Gori a 1/3 Albaniji. Jezero je jedna od poslednjih slatkovodnih močvara, najveći ptičji rezervat u Evropi, poslednje stanište pelikana. Obala je močvarna prekrivena širokim pojasom trske, a površina jezera ćilimom barskog bilja među kojima dominiraju žuti i beli kesten. Posebno je interesantna biljka kasoranja, specifična isključivo za to područje kao i ribe ukljeva i krap. 1983. godine proglašeno je Nacionalnim parkom što dovoljno govori o izrazitoj prirodnoj lepoti koju daje.

Skadarsko jezero puno je i tragova burne istorije, koji predstavljaju izuzetno kulturno nasleđe.

U srcu Zete, u basenu Skadarskog jezera, nalazi se oko petnaest manastirskih kompleksa i crkava starih zetskih gospodara Balšića i Crnojevića. Obale, ostrvca i gorice, zalivi i zatoni, dolovi, luke i limani Skadarskog jezera nalikuju onim na Atonu, te se s punim pravom ovaj kraj po svojoj duhovnoj i prirodnoj lepoti naziva i Zetskom Svetom Gorom. Manastiri Starčevo, Beška, Moračnik na ostrvima duž južne obale Jezera, Obod u selu Rijeka Crnojevića, Vranjina i Kom u severozapadnom delu Jezera blistaju kao živi biseri pravoslavlja.

Manastir Kom se po svojoj nepristupačnosti i osobenosti razlikuje od ostalih manastira na Skadarskom jezeru. Podignut na gori, opasan zaštitnim zidom sa dve kapije, sa kamenim kula zvonikom, diskretno i oprezno gleda na sve strane Jezera.

Manastirski kompleks se može podeliti na crkvu sa tremom koja je povučena istočno i izdvojena od ostalog dela manastira. Drugi deo čine konaci – monaški, podignuti na zapadnoj strani ostrva, i gostinski koji naležu uz „slobodnu“ stranu kuhinje, kuhinja sa malom trpezarijom i veća trpezarija koja ima funkciju i gostoprimnice posebno za hladnijeg vremena (najzapadniji objekat od gore pomenutih). Monaški konak, kuhinja i trpezarija povezani su u jednu celinu masivnim drvenim tremom nalik tremu crkve i zatvaraju sa tri strane, u obliku ćiriličnog slova „P“, kvadratičan prostor – centralni plato secište mnogih dnevnih aktivnosti. Natkriveni plato slobodnom stranom gleda na jugoistok, deo manastirskog dvorišta sa „istočnom“ kapijom ulaza u manastir i prelepu panoramu Skadarskog jezera. Na istočnom „vrhu“ severnog krila kuhinje oslonjeno stoji najodvažniji deo kompleksa – kvadratni kameni kula zvonik koji budno prati i opominje svakog ko se približava ovom svetom mestu.

Ako za polaznu tačku uzmemo glavni grad Crne Gore, Podgoricu, do manastira Kom se najjednostavnije dolazi petrovačkom magistralom – prolazeći kroz selo Golubovce, prelazeći preko reke Morače, kroz sela Ponare i ostale prati se asfaltni put oko dvadesetak kilometara do Žabljaka. Žabljak, danas u ruševinama ali nekadašnja prestonica Crnojevića - odakle je Ivan Crnojević krajem XV veka pod pritiskom turske najezde preselio prestonicu na Cetinje, poslednja je tačka kopnenog dela puta do manastira. Odavde je za vreme srednjeg vodostaja potrebno preći još oko 7 km vodom. Zbog variranja vodostaja taj prilaz Komu je vrlo često otežan, te se zbog jednostavnije plovidbe Jezerom koristi prilaz sa Vranjine, malog ribarskog naselja nazvanog po istoimenom ostrvu. Od Podgorice do Vranjine takođe se dolazi petrovačkom magistralom, odakle se plovidbom desetak kilometara ka Rijeci Crnojevića kroz živopisne predele Skadarskog jezera stiže do Bogom zaklonjenog manastira Kom.

LOGO233