facebook wide icon 1053a840 1471024668 Montenegro 1471024675 United Kingdom
 Pelinovo Cruising - Krstarenje Skadarskim jezerom 

Nedaleko od Virpazara, na ulazu u Godinjski zaliv smjestilo se malo stjenovito ostrvce GRMOZUR. Jedva tridesetak metara u precniku, nosi cak tri imena; pored pomenutog ''zvanicnog'' nazivaju ga i crnogorskim Alkatrazom ali i Ostrvom zmija, stara turska tvrdjava sagradjena u XIX vijeku, pretvorena u zatvor/tamicu.

Kasnije kralj Nikola je u oslobodilackim ratovima Crne Gore, 1876 godine povratio taj dio teritorije i dosao na ideju da na ovom mjestu sagradi zatvor za teze prestupnike.

Bio je to prvi organizacioni zatvor na ovim prostorima koji je imao svoj pravilnik. Tako, na primjer- strazari, zatvorenici i posluga morali su biti neplivaci. Tacka iz tog pravilnika glasila je da u slucaju bjekstva zatvorenika odgovorni strazar mora da nastavi tamnovanje. Porijeklo prvog imena je jasno, u vrijeme stare Crne Gore crnogorski vladari tu su smjestili zatvor za svoje politicke neistomisljenike ili protivnike. Porijeklo imena Ostrvo zmija je na osnovu cinjenice o postojanju zmija, narocito bjelouski. Na Skadarskom jezeru ima ih bezbroj, kao i krupnih smukova, a na kamenjarima priobalja zivi i najopasnija otrovnica Evrope-poskok.

Decenijama je Grmozur, zapusteni crnogorski Alkatraz, bio jedina atrakcija na ovom dijelu Skadarskog jezera, u zalivu jednog od najljepsih crmnickih sela Godinja. Nakon zemljotresa utvrdjenje je znatno osteceno i od tada nije renovirano. Na veliku zalost, utvrdjenje je prilicno propalo, zidovi su uruseni i jedva mu se naslucuje nekadasnji oblik (dvije kule, kapije i zidovi koji prate oblik ostrva).
Od prije nekoliko godina njemu uz rame je i stotinak metara udaljeno izletiste Pjesacac, koje se nalazi na pola sata plovidbe od Virpazara prema Muricima i Albaniji. Plovidba u ovo doba godine je atraktivna. Prolazi se kroz pravi tunel od trske kroz tepih od lokvanja. Pjesacac je narocito popularan za jednodnevne izlete. Ovdje preko agencija uglavnom dolaze stranci da uzivaju u domacoj hrani, plazi i netaknutoj prirodi.

Pjesacac moze da primi do 150 posjetilaca za koje se sprema tradicionalna hrana ovog kraja-przeni i suvi krap, koziji sir, masline domace crmnicko crno i bijelo vino. A povremeno jezersku nocnu tisinu i sablasni muk Grmozura, zapljusnu njezni zvuci gitare i tiha pjesma.

LOGO233